fbpx

Blijven ondernemen

Stéphane Fievez is zaakvoerder van het Ice Mountain Adventure Park in Komen en het gelijknamige aquapark in Wevelgem met feestzaal Vijverhof. Hij nam recent het Jungle City pretpark in Doornik over. De drie vestigingen tellen samen in totaal 100 voltijdse medewerkers en 150 flexibele werkkrachten en jobstudenten.

Alle deuren dicht

“De avond waarop de strenge corona-maatregelen werden aangekondigd, zat ik een glas te drinken in een horecazaak in Moeskroen. Het leek alsof niemand zich echt zorgen maakte, terwijl ik meteen besefte dat dit enorme gevolgen zou hebben, voor mij en heel wat andere ondernemers. De officiële opening van onze vernieuwde feestzaal in Wevelgem, dat begin april gepland stond, viel in het water. De voorbije maanden investeerden we volop in de zaak en het bijhorende aquapark. Ook alle trouw- en communiefeesten voor de komende maanden moesten we noodgedwongen annuleren. Het Ice Mountain Adventure Park in Komen moest meteen de deuren sluiten: indoor ski, skydive, paintball, de skishop, het restaurant … Gedaan. Het pretpark Jungle City in Doornik, dat ik recent overnam, ging ook dicht. Een ramp.”

Blijven investeren

“Het eerste wat ik die donderdagavond deed, was al mijn medewerkers informeren over de situatie en hen geruststellen. Ook voor hen was dit een schok. Daarna bekeken we welke kosten we konden schrappen om ons bedrijf door deze zware periode te loodsen. Voor bijna iedereen werd tijdelijke werkloosheid ingevoerd. Kosten voor publiciteit werden teruggeschroefd. Alle bestellingen van drank en voeding voor het komende weekend en de week erop werden geannuleerd. Wat we nog over hadden, schonk ik aan mijn broer die enkele bejaardentehuizen runt. De rest werd verdeeld onder de collega’s. We hebben met z’n allen heel wat tartiflette gegeten die eerste dagen.

Op dit moment zijn we nog met een klein team aan het werk. We spreken elkaar regelmatig via Skype en doen wat we kunnen. Het contact met de andere medewerkers proberen we zo veel mogelijk te onderhouden. Zodat iedereen gemotiveerd blijft om, eenmaal dit achter de rug is, er volle bak weer in te vliegen. Een groot bedrijf zoals het onze kan je niet in 1-2-3 omschakelen. Het enige wat we kunnen doen, is zorgen dat we optimaal voorbereid zijn om terug van start te gaan zodra het kan.

Zo blijven in Wevelgem de aannemers verder werken aan de afwerking van de feestzaal. Zodat we meteen kunnen opengaan van zodra de overheid het opnieuw toelaat. De indoor skipiste in Komen blijven we koelen om de infrastructuur klaar te houden. In Doornik zijn de grondwerken gestart ter voorbereiding van het zomerseizoen. En ook achter de schermen bereiden we volop het commerciële verhaal voor. Toch blijft het vreemd om te investeren in een seizoen waarvan je niet weet wanneer het komt.”

Sterker dan ooit

“Toen ik recent langsging in Komen en door de lege ruimtes liep, stonden de tranen me in de ogen. Ik weet dat deze maatregelen noodzakelijk zijn, maar toch doet het pijn om mijn zaak zo te zien. Als ondernemer ben je gewoon om voortdurend bezig te zijn, nu voel ik me als verlamd. Toch wil ik de moed niet verliezen. Dankzij onze voorbereidingen zullen we er – zodra het kan – opnieuw staan, sterker dan ooit.”

Stéphane Fievez
Ice Mountain