fbpx

Een team met veerkracht

Sarah Bouton runt al 16 jaar de Spar supermarkt in Ieper, de grootste zelfstandige Eurospar van het land. Met 45 medewerkers staat ze tijdens de corona-crisis dagelijks in de vuurlinie.

Pure waanzin

De eerste dagen en weken waren pure waanzin. Een hectische periode waarop we niet voorbereid waren. Niemand had dit verwacht. Het hamsteren, mensen die de winkel binnenstormen en zich assertief – soms zelfs agressief – gedragen, tegenover elkaar én mijn medewerkers. De paniek sloeg toe, ook bij ons. De eerste nachten heb ik bijna niet geslapen. Aan de ene kant wilde ik mijn personeel niet in zo’n omstandigheden laten werken. Anderzijds besefte ik dat er een belangrijke rol voor ons was weggelegd.

De dagen tussen de eerste maatregelen en de uiteindelijke lockdown was het gigantisch druk. Maar los van dit alles, was mijn personeel mijn grootste bezorgdheid. Dat iemand van mijn personeel besmet zou raken, terwijl ze er alles aan doen om de winkel draaiende te houden, dat was mijn grootste vrees.”

En actie!

“De ochtend na de aankondiging van de maatregelen contacteerde ik de handelaars uit de regio die aan de lokale horeca leveren, met de vraag of ik hun voorraad kon opkopen. Een win-win! Daarna ging ik op zoek naar leveranciers. Door de stormloop raakten de distributiecentra immers snel leeg en bepaalde producten konden niet tijdig aangeleverd worden. Enerzijds omdat er heel wat in het buitenland zijn gevestigd, anderzijds omdat hun leveranciers op een lagere capaciteit werken door uitval van personeel en de afstandsregel. Door die zoektocht leerde ik heel wat nieuwe producten kennen, waardoor ik nu zelfs een uitgebreider assortiment kan aanbieden dan voordien.

Van bij het begin nam ik de nodige veiligheidsmaatregelen. Voor iedere medewerker een mondmasker (met dank aan heel wat klanten die dit voor ons hebben gemaakt) en handschoenen, plexiglas aan de kassa, het ontsmetten van mandjes en karren …

Door de grote drukte was het alle hens aan dek. Tot enkele lokale zelfstandigen, die noodgedwongen hun zaak moesten sluiten, zich spontaan kwamen aanmelden om mee te helpen. Fantastisch! Ze zijn zo gemotiveerd en blij dat ze iets om handen hebben. En wij zijn dankbaar voor de helpende handen.”

Topteam

Mijn respect voor mijn medewerkers is doorheen deze crisis alleen maar gegroeid. Het voltallige team blijft enthousiast en positief. Ook al zijn ze moe en reageren sommige klanten niet altijd even respectvol. De sfeer tussen de collega’s is zelfs beter dan voor de crisis. Iedereen helpt elkaar vooruit. Ik ben onder de indruk van hun veerkracht. Ik probeer hen dat ook te tonen, bijvoorbeeld door hen wekelijks extra te belonen. We spraken nu al af dat we na de corona-crisis samen op teambuilding gaan en samen gaan eten, bij een van de horecazaken die ons nu uit de nood helpen.”

Sarah Bouton
Spar Ieper