
Focussen op wat wel nog kan
Julie Leterme en haar man Koen Minne runnen samen fietswinkel Minne Sport in Ieper. Ze namen de zaak enkele jaren geleden over van Koen’s ouders, die nog steeds meehelpen in de zaak, en hebben 5 medewerkers in dienst.
Topmaanden in het water
“De eerste corona-maatregelen werden aangekondigd net voor de start van het tweede weekend van onze opendeurdagen. Traditioneel een weekend waarin we erg veel verkopen. Met het fietsseizoen voor de deur, de fietsclubs die terug opstarten, de geplande communies en lentefeesten … Maar we lieten het hoofd niet hangen. We beslisten om onze opendeurcondities te verlengen en voortaan onze winkel ook te openen op maandag, onze sluitingsdag, om zo de gesloten zaterdag op te vangen. Tot de aankondiging op dinsdag, dat we vanaf woensdag 12u verplicht moesten sluiten en enkel nog mochten leveren en dringende herstellingen mochten uitvoeren. Dat was even schrikken. We werden overmand door ongeloof, en angst. In onze winkel is het altijd erg druk. Als dat virus zo gevaarlijk was, hadden we onze medewerkers en onszelf dan wel voldoende beschermd? En wat zal de impact zijn op onze zaak? Hoe lang zal dit duren? Maart en april zijn traditioneel onze topmaanden en die vielen nu in het water… “
Webshop met persoonlijke aanpak
“Onze techniekers bleven aan het werk om de lopende bestellingen en herstellingen af te werken. Klanten konden hun fiets op afspraak afhalen buiten aan de winkel. Maar wat met de collecties waarin we hadden geïnvesteerd? De winkel stond vol met fietsen die we niet meer konden verkopen. We zaten even met de handen in het haar.
Vroeger hadden we al eens met het idee gespeeld om een webshop te starten, maar het was er nooit van gekomen. Als we de stap wilden wagen, dan was nu het moment. We schoten meteen in actie en anderhalve week later, op 2 april, ging onze nieuwe webshop online. Mede dankzij onze verkopers, die hielpen om zo snel mogelijk op te starten. Voortaan kunnen klanten fietsen bekijken, vergelijken en reserveren, en accessoires zoals pompen, banden, energierepen en kledij online aankopen. Een risico, maar het was een investering die we toch ooit wilden doen. Bovendien zorgden we ervoor dat de webshop ook na de crisis waardevol kan zijn. Een investering op lange termijn dus.
We kondigden de webshop aan via sociale media, en met succes. Onze Facebookpost werd enorm gedeeld. De eerste bestellingen begonnen binnen te lopen. Dagelijks is er één verkoper samen met ons aanwezig in de winkel, achter gesloten deuren, om de klanten telefonisch en via videochat te woord te staan. We geven uitleg, overlopen samen met de klant de producten in de webshop, stellen vragen, checken de voorraad, sturen detailfoto’s van materialen … Via e-mail is dat bijvoorbeeld een stuk moeilijker. Het is wennen en erg intensief, zeker in combinatie met de thuisleveringen. We willen onze persoonlijke aanpak niet verliezen, dat blijft een van de grootste uitdagingen.
Aanval is de beste verdediging
Meteen na de sluiting kregen we heel wat telefoons van klanten met de vraag of ze nog konden bestellen. De vraag was er dus duidelijk. Het was onze taak om daar als ondernemer te proberen een antwoord op te bieden. Niet door te focussen op wat niet kan, maar op datgene wat wel nog kan en daar onze aanpak aan aan te passen. Natuurlijk kijken we er naar uit om de mensen terug persoonlijk in onze winkel te ontvangen en een babbeltje te doen. Maar we zijn blij dat we kunnen doen wat we nu doen. We zitten niet stil, ook al vraagt het veel energie. Het is druk. De bestellingen lopen vlot binnen en door het mooie weer zijn er ook heel wat dringende herstellingen, waardoor onze techniekers terug voltijds aan de slag zijn in de werkplaats.
Aanval is de beste verdediging, daar zijn we van overtuigd. Als ondernemer mag je nooit opgeven en moet je altijd blijven zoeken naar een oplossing. Na deze crisis gaan we alles evalueren: wat ging er goed, wat ging er minder goed. Zodat we een plan van aanpak hebben als deze situatie zich in de toekomst nog eens voordoet en we voorbereid zijn.