fbpx

Inzetten op interne optimalisatie

Chris Vandevoorde richtte drie jaar geleden de scale-up JuuNoo op. Het bedrijf uit Kortrijk verhoogt de productiviteit van medewerkers door met systeemwanden kantoren slimmer in te delen. Er werken momenteel 6 medewerkers.

Productie stort in elkaar

Als jonge startup zitten we momenteel in volle groei. Zo startten begin dit jaar nog vier nieuwe medewerkers op. Bedoeling was om er keihard voor te gaan. Corona heeft onze plannen danig in de war gestuurd.

Ook al hield ik er ergens rekening mee dat een situatie zoals in Italië ook bij ons mogelijk was en had ik mezelf en de medewerkers daarop voorbereid, toch was het schrikken toen onze toeleveranciers één voor één begonnen te sluiten. Eerst onze hoofdleverancier van plaatmateriaal, daarna de beschutte werkplaats waar de productie van de wanden gebeurt. Toen moest ik toch even vloeken. Onze productie stortte in elkaar.

Businessmodel herbekijken

We bleven niet bij de pakken zitten en kochten meteen zoveel mogelijk stock op van onze leveranciers. We sloten een deal voor een stuk magazijn in het pand waar nu ons kantoor gevestigd is en besloten om zelf te produceren. Volledig tegen ons businessmodel in, maar het was de enige manier om onze continuïteit te garanderen. Voor de productie werken we met jobstudenten, die nu toch thuis zitten en blij zijn dat ze iets om handen hebben. We blijven ook wanden bij onze klanten installeren, maar veel minder dan voor de crisis. Iedereen werkt steeds in de veiligste omstandigheden.

In plaats van hard te gaan en tussendoor wat te optimaliseren, hebben we nu de ruimte om volop in te zetten op die optimalisatie. Belangrijke niet dringende dingen, daarop leggen we nu de focus. Ons CRM-systeem verder verrijken, de interne organisatie op punt zetten met een doordacht ERP-systeem, de website vernieuwen, onze doelstellingen in kaart brengen voor de volgende kwartalen … Ook aan onze productontwikkeling wordt hard verder gewerkt. Iedereen werkt zoveel mogelijk van thuis uit.

Onze sales ligt natuurlijk wel helemaal stil en dat zullen we voelen. Nu investeren we vooral in coaching, alles verloopt online. Ik wil van deze periode gebruik maken om ons sales team naar een hoger niveau te tillen. Zodat we, eenmaal dit achter de rug is, kunnen knallen.

Mindshift

In heel korte tijd was er een volledige mindshift in het bedrijf. We bouwen nu met z’n allen aan het bedrijf en dat geeft een goed gevoel. We werken naar een gemeenschappelijk doel. Door dat duidelijke doel is er zelfs nog meer betrokkenheid dan voor de crisis. We zijn meer gefocust.

Als startup waren onze financiële plannen erop voorzien om dit jaar negatief te gaan. We wisten dat het een jaar was om te zaaien. Een luxesituatie. Wie weet kunnen we door de corona-crisis vroeger oogsten dan voorzien.

Ik besef heel goed dat niet elk bedrijf kan doen wat wij doen. Heel wat ondernemers moeten verplicht sluiten en tijdelijke werkloosheid invoeren. Toch ben ik ervan overtuigd dat deze periode opportuniteiten met zich meebrengt. Mensen kunnen zich op andere manieren inzetten, we moeten er gewoon creatief mee omgaan.

Chris Van de Voorde
JuuNoo