fbpx

Omschakelen om te overleven

Jeroen runt samen met zijn vrouw Eveline het bedrijf UniQuest in Poperinge, dat buitenlandse reizen aanbiedt aan bedrijven en particulieren. Ze hebben twee vaste medewerkers in dienst.

Gigantische impact

“Onze hoofdactiviteit is het organiseren van bedrijfsevenementen in het buitenland: reizen, productlanceringen, congressen, enz. Sinds anderhalf jaar bieden we ook reizen aan voor particulieren vanuit ons nieuw kantoor in Poperinge.

De corona-crisis heeft een gigantische impact op ons bedrijf. Zowel particulieren als bedrijven annuleren hun reizen of zetten lopende projecten on hold. Er komt geen enkele nieuwe aanvraag binnen. Bovendien worden we ook aan de aanbodzijde getroffen: landsgrenzen sluiten, vliegtuigen vliegen niet meer, cruiseschepen liggen aan wal, hotels gaan dicht, toeristische trekpleisters sluiten hun deuren … Waardoor we onze klanten geen alternatief kunnen aanbieden. Ik zie heel wat creatieve initiatieven van ondernemers om hun producten of diensten te blijven aanbieden. En dat is super. Voor ons is dat helaas onmogelijk. Er is geen vraag en er is geen aanbod. Bovendien weet niemand hoe lang dit nog zal duren. Wij zijn niet alleen afhankelijk van de situatie in België, ook daarbuiten moet alles opnieuw veilig en stabiel zijn. Tal van factoren verhinderen ons om plannen te maken en we hebben het niet zelf in de hand.”

Focus verleggen

“Onze eerste reactie was het schrappen van zoveel mogelijk kosten. Onze medewerkers zetten we op tijdelijke werkloosheid, niet-essentiële uitgaven werden voor onbepaalde tijd bevroren. Zelf heb ik nog steeds mijn handen vol met het annuleren en verplaatsen van boekingen en het zoeken naar oplossingen voor onze klanten. Een heel vreemd gevoel, om van ’s morgens tot ’s avonds te werken om je zakencijfer naar beneden te halen …

Alle projecten voor bedrijven zijn geannuleerd of proberen we, in de mate van het mogelijke, te verplaatsen naar het najaar. We hopen op een doorstart vanaf september. Bedrijven zullen toch meer tijd nodig hebben om opnieuw op te starten. Daarom hebben we besloten om nu vooral de focus te leggen op de particuliere markt. Daar kunnen we korter op de bal spelen. Op dit moment denken de mensen niet aan reizen, maar na de strikte corona-maatregelen zal iedereen snakken naar wat vakantiegevoel. Samen met enkele lokale partners, waaronder het stadsbestuur, werken we momenteel hard aan een nieuw initiatief waarbij mensen, eenmaal de situatie het toelaat, op een veilige en kleinschalige manier een vakantiegevoel kunnen beleven in eigen land. Ook al weten we nog niet precies wanneer, het is belangrijk dat we er staan eenmaal mensen terug uit hun kot mogen. Dat we hen iets kunnen aanbieden na een moeilijke periode.

Ons businessmodel maakt momenteel een bocht van 180°. Onze kernactiviteit was altijd zakelijk toerisme, zo’n 80% van onze omzet. Nu zijn we – tijdelijk – volledig omgeschakeld. Dat vraagt heel wat inspanningen. De expertise is er natuurlijk, maar de aanpak is anders.”

Land in zicht

“Het is belangrijk om, ook wanneer het moeilijk gaat, vooruitzichten te hebben. Elke morgen moet ik mezelf weer opladen. En dan is het leuk om te merken dat partners even enthousiast zijn over een nieuw project als jijzelf. Ook al ben je een half uur later opnieuw volop aan het annuleren. Van euforie naar teleurstelling en omgekeerd. Het vraagt heel wat energie.

Het is ook voor mijn medewerkers dat ik weiger om bij de pakken te blijven zitten. Ik wil dat ze iets hebben om naar uit te kijken. Dat ze zien dat het bedrijf bezig blijft. Als ondernemer vind je altijd manieren om te ondernemen. Ook al weegt vaak de onzekerheid. We zijn niet zeker of dit gaat lukken.

Destijds ben ik gestart, alleen met een laptop in mijn living. Vijftien jaar later zit ik terug op dezelfde plaats. Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om op te geven. Ik ben ervan overtuigd dat we hieruit raken. De omstandigheden hebben we misschien niet onder controle, maar wel wat we zelf doen. Het is niet omdat we de kust niet zien, dat ze weg is. Het is een kwestie van tijd tot de mist optrekt en er opnieuw land in zicht komt.”

Jeroen Cauwelier

UniQuest