fbpx

Optimistisch blijven

Heidi Coudron heeft haar eigen kledingzaak ZPS in Ieper. Ze heeft vier vaste verkoopsters in dienst, twee flexi-medewerkers en een jobstudente.

Aftellen naar topseizoen

“Ik was van plan om er dit seizoen een topseizoen van te maken. Ik had volop ingekocht uit de voorjaars- en zomercollecties, mijn winkel en mijn team waren er helemaal klaar voor. Het eerste weekend van maart organiseerden we onze opendeurdag, met groot succes.

Nog geen week later werden de eerste maatregelen afgekondigd: voortaan moesten we op zaterdag sluiten. Dus breidden we onze openingsuren tijdens de week uit. Maar al snel zag ik in dat het niet evident was om open te blijven gezien de opgelegde maatregelen. Ik wilde mijn medewerkers niet onnodig blootstellen aan risico’s. Dus nam ik de moeilijke beslissing om de deuren te sluiten. Enkele dagen later legde de overheid een verplichte sluiting op.”

Fotoshoots “in mijnen hof”

“Het was een drukke winter geweest, dus keek ik er in eerste instantie naar uit om te genieten van de vrijgekomen tijd. In de tuin zitten bij de eerste zonnestralen, tot rust komen. Alleen… vond ik helemaal geen rust. Integendeel. Ik werd er zelfs onrustig van om stil te zitten. Bovendien had ik het gevoel overspoeld te worden door negatieve berichten.

Op een spontane en ludieke manier begon ik met “in mijnen hof” fotoshoots, met mezelf als model. Ik verspreidde de foto’s via Facebook en Instagram, om mijn klanten op een positieve manier te inspireren tijdens de sluiting van de winkel. Het sloeg aan en de mensen reageerden massaal. Ze vroegen me of ze de stukken online konden bestellen, maar ik heb geen webshop. ZPS staat voor een persoonlijke aanpak en online verkopen gaat daar voor mij volledig tegen in. Dus hield ik in het verleden altijd de boot af. Maar klanten bleven de vraag stellen. Ik draaide de knop om en samen met één medewerkster startten we met de verkoop via Facebook, met gratis thuislevering. Elke dag een nieuwe fotoshoot, elke dag opnieuw vliegen de stukken de deur uit. Ik krijg uitsluitend positieve reacties. Mensen kijken dagelijks uit naar de nieuwe foto’s. Tijdens het leveren word ik er voortdurend over aangesproken.”

Geen tijd om na te denken

“De online verkoop loopt als een trein, maar is ook erg arbeidsintensief. Mensen stellen vragen en we staan erop om ze allemaal persoonlijk te beantwoorden. Het zijn lange dagen. En dat voor amper 20% van onze omzet. Dit tempo hou ik geen twee maanden vol. Toch ben ik ongelooflijk blij met mijn keuze. Onze naam blijft over de tongen gaan, op een positieve manier. Er komen heel wat nieuwe klanten bij, zelfs mensen van buiten de regio. Dat had ik nooit verwacht. Ik ben ervan overtuigd dat onze inspanningen hun vruchten zullen afwerpen op langere termijn.

Al die reacties van klanten via sociale media, de blije gezichten wanneer we hun bestelling aan huis komen leveren, daar doen we het voor. Bovendien blijf ik bezig en heb ik geen tijd om na te denken. Over de duizenden stuks in de winkel en de stockruimte, goed voor de waarde van een huis. Wetende dat begin juli de eerste wintercollecties geleverd worden. Over de verloren omzet die ik de komende maanden nooit meer kan inhalen. Over de onzekerheid wanneer de winkel terug open mag en op welke manier we zullen moeten werken. Mijn team is gebouwd op onze omzet en ik wil graag al mijn medewerkers aan boord houden. Misschien zullen we minder mensen mogen ontvangen in de winkel, misschien moeten we toch het online luik behouden … Wat het ook wordt, we zullen creatief moeten zijn.

Ik mis de band met mijn klanten heel erg. Het sociaal contact, de babbeltjes in de winkel … Ook mijn medewerkers die nu thuis zitten, mis ik enorm. De onzekerheid begint te wegen. De maatregelen worden voortdurend verlengd en we kunnen niet plannen. Dat is soms frustrerend. Toch blijf ik positief, in mijnen hof!”

Heidi Coudron

ZPS