fbpx

Samen raken we hierdoor

Ruben Boussemaere en zijn vrouw Margo Cherchie runnen al acht jaar het restaurant Den Olifant in Ieper. Met hun zaak staan ze voor gezonde voeding in een gezellig kader. 

Van ver-van-mijn-bed naar realiteit

“Toen de corona-crisis in China uitbrak, leek het nog een ver-van-mijn-bedshow, zegt Ruben. Tot het virus opeens in Italië opdook. Toen kregen we wel schrik: “Wat als dit bij ons gebeurt?”. Vier jaar geleden kochten we een nieuw pand aan, waarin we sindsdien voortdurend hebben geïnvesteerd. Bovendien staan we als koppel in de zaak. De zaak sluiten zou dus betekenen dat het volledige gezinsinkomen wegvalt. Met alle vaste kosten die doorlopen en twee kinderen van 5 jaar en 5 maanden in huis een scenario waar je liever geen rekening mee houdt.”

Van denken naar doen

“Vroeger speelden we al eens met het idee om, naast het restaurant, een takeaway te starten. Gezonde afhaalgerechten in Ieper, dat zou wel eens een gat in de markt kunnen zijn. Maar het bleef bij een droom. Tot corona opeens voor onze deur stond.

Donderdagavond 12 maart, het moment waarop de federale regering de corona-maatregelen aankondigde, hakten we meteen de knoop door. We bestelden diezelfde avond alle nodige materialen en begonnen meteen met de voorbereidingen, zodat we nog datzelfde weekend konden starten.

De eerste week had ik het erg moeilijk om me aan te passen aan de nieuwe situatie. Vooral de onzekerheid over het financiële plaatje woog zwaar. Het was in het begin niet duidelijk of we nog in aanmerking kwamen voor de steunmaatregelen van de overheid. De omzet bij takeaway ligt een stuk lager, waardoor we begonnen te twijfelen of we wel de juiste financiële keuze hadden gemaakt. Van zodra we de bevestiging hadden dat we op de financiële steun konden rekenen, gingen we volle gas vooruit.

Naast het financiële plaatje vinden we het ook belangrijk dat we de mensen gezonde voeding kunnen blijven aanbieden, nu ze noodgedwongen thuis zitten. We pasten onze prijzen aan, zodat de gerechten voor iedereen betaalbaar blijven. Heel wat mensen vallen door de crisis immers terug op een lager inkomen.”

Samen sterk

“Onze klanten komen vooral uit de nabije omgeving. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel steun we van hen krijgen. De verkoop gaat goed, mensen kopen cadeaubonnen om na de crisis in het restaurant te komen eten. Er was zelfs een gezin dat spontaan een voorschot kwam betalen voor een gepland communiefeest, dat wellicht moet worden uitgesteld. Een kippenvelmoment … 

Wat de toekomst brengt? Daar denken we nu nog niet aan. Vandaag willen we vooral tonen dat de crisis ons niet klein krijgt. Waar een wil is, is een weg … Ondertussen wordt ook de naam “Den Olifant” niet vergeten, zodat we na de crisis hopelijk een vlotte doorstart hebben.

Ruben Boussemaere
Den Olifant