
Van dreiging naar opportuniteit
Pieter Marchand is zaakvoerder van twee bedrijven. Met Suminvent herstelt hij industriële elektronica, sturingen en apparaten. Daarnaast runt hij Datarecuperatie, een bedrijf dat digitale data recupereert voor klanten in binnen- en buitenland. Samen tellen beide bedrijven acht medewerkers.
Onwezenlijk gevoel
“Datarecuperatie is een dienstenbedrijf via postorder. Via een netwerk van 90 ICT-shops over gans België komen dagelijks pakketjes bij ons binnen. Toen de retail door de corona-crisis verplicht werd om te sluiten, kwam er dan ook van de ene op de andere dag heel wat minder werk binnen.
Tijdens de verspreiding van het virus in China, en daarna in Europa, hield ik al ergens rekening met het scenario dat het ook tot bij ons zou komen. Toch was het een onwezenlijk gevoel dat het dergelijke proporties aannam.”
Tijd voor nieuwe ideeën
“Mijn eerste bezorgdheid was de gezondheid van onze medewerkers en hun familie. Op zich hebben de collega’s onderling weinig fysiek contact op de werkvloer. In ons labo is er bijvoorbeeld 50m² per medewerker. Toch namen we meteen verregaande maatregelen. Iedereen draagt verplicht een mondmasker en houdt afstand. De pakketjes die nog geleverd worden, worden gedropt in een afgesloten ontvangstruimte. Er is geen persoonlijk contact meer met de koeriers. Alle media die het gebouw binnenkomen, worden eerst ontsmet.
We konden nog even verder met een aantal lopende projecten, maar we dachten meteen op langere termijn. We beslisten al snel om de tijd die zou vrijkomen, in te zetten op interne projecten. Het verbeteren van onze eigen dienstverlening, onze eigen software verder ontwikkelen, werken aan de nieuwe website … Bovendien zijn dit allemaal zaken die – mocht het nodig zijn – ook via telewerken uitgevoerd kunnen worden.
Daarnaast lagen al langer enkele ideeën op tafel op het vlak van productontwikkeling. Nieuwe ideeën waar voorheen minder tijd voor was. Nog voor de maatregelen officieel van kracht waren, zorgden we ervoor dat we alle info en materialen, die we nodig hadden voor de verdere ontwikkeling, intern beschikbaar hadden. Momenteel werken we dan ook hard om ons product sneller dan voorzien op de markt te brengen.”
“Naast de zorg voor je medewerkers en het financiële plaatje, vind ik het natuurlijk ook belangrijk om tijdens deze crisis de continuïteit van mijn bedrijf te verzekeren. Het verlies is immers niet beperkt tot de corona-periode zelf. Ondernemers die nu aan hun zaak blijven werken, zullen daar nadien de vruchten van plukken. Toch is het op dit moment niet allemaal rozengeur en maneschijn. We investeren in iets waarvan we niet zeker zijn of het zal aanslaan, we bereiden ons voor op iets dat misschien niet komt. En ook het feit dat we niet weten hoelang deze situatie zal aanhouden, zorgt voor onzekerheid.
Toch hoor ik heel wat positieve verhalen bij andere ondernemers. Sommige bedrijven zoeken nieuwe markten op, grijpen opportuniteiten die op hun pad komen. Dat is volgens mij een van de basiskenmerken van de hyperondernemer: een dreiging proberen om te zetten in een opportuniteit. De ondernemer is ook meestal de persoon die aan de kar trekt. En dat zie je nu meer dan ooit.”